در آسانسورهای ساختمان های مسکونی، تجاری و هتلها حتی بعضی از آسانسورهایی که در کارخانجات برای حمل بار هستند یا در بیمارستانها مخصوص حمل مریض به همراه تخت و تجهیزات متصل به بیمار میباشند، آنچه که به چشم میخورد کابین و درب آن است. ظاهر اتاقک و درب های ورودی و خروجی باز هم بستگی به نوع ساختمان میتواند معمولی یا پر زرق و برق باشد. مثلا در هتلهای لوکس و چند ستاره از اتاقک و درب های لاکچری استیل رنگی و آینهای یا در مراکز تجاری و گردشگری بزرگ از کابین و درب شیشهای و حتی منحنی در ابعاد مختلف استفاده میشود.
تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور
با توجه به مطالبی که در مورد درب آسانسور ارائه نمودیم، چه درب لولایی باشد چه کشویی، بخشی است که علاوه بر جنبه ایمنی در ظاهر آسانسور تاثیرگذار است. از نظر نحوه باز و بسته شدن، انواع دربهایی که برای آسانسور استفاده میشوند شامل: لولایی و کشویی، تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک میباشند. در این مقاله قصد داریم تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور را مورد بررسی قرار دهیم.
ویژگی های درب لولایی آسانسور
قبلا در مقاله آشنایی با درب لولایی آسانسور، بطور مفصل گفتیم که درب های لولایی آسانسور سادهترین، و ارزانترین نوع درب بوده و به فضای عرضی کمی نیاز دارند چون که فقط شامل یک درب و یک چارچوب ساده است، با نیروی دست باز و بسته میشود و با عرض ۷۰، ۸۰، ۹۰ سانتی متر در بازار موجود است و مناسب ساختمانهای خلوت و قدیمی با تردد و توقف کمتر که مقرون به صرفه بودن، بیشتر از ظاهر زیبا اهمیت دارد در نظر گرفته میشود.
درب های لولایی با دیوار زاویه ۹۰ درجه میسازند و بسته به موقعیت درب میتوانند تک لتهای از چب باز شو یا از راست بازشو انتخاب شوند. درب های لولایی دو لتهای نیز وجود دارند که از وسط باز و بسته میشوند. در زیر تصاویری از این نوع دربهای لولایی را مشاهده مینمایید.
درب لولایی تکلته و دولتهای آسانسور
از آنجایی که ظاهر درب و کابین آسانسور، در قضاوت کاربران تاثیر دارد، در بین تولید کنندگان رقابت شدیدی در تزیین نمودن ظاهر درب و کابین به وجود آمده و در تلاشند رضایت همه مشتریان را جلب نمایند. مثلا روکش نمودن دربهای لولایی با ورق های استیل از این دست تغییرات محسوب میشود. با وجود مزایایی که از درب لولایی گفتیم ولی یکسری مشکلات وجود دارد که مشتریان را به سمت درب های کشویی سوق میدهد و لازم میشود قبل از اینکه تصمیم به خرید بگیرند، تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور را مورد بررسی قرار دهند.
مثلا از معایب درب لولایی آسانسور اینست که در عین سادگی و ارزان قیمت بودن این نوع درب با زاویه ۹۰ درجه نسبت به دیوار باز میشود و در نتیجه موجب مسدود شدن فضای راهرو خواهد شد. ایراد دیگرش این است که به علت عدم کنترل در زمان باز و بسته شدن آن، ممکن است در چرخه رفت و برگشت آسانسور بینظمی ایجاد گردد و زمان تردد و ترافیک در ساختمان را تحت تاثیر قرار دهد. از مشکلات باز و بسته شدن درب بصورت دستی، زمانبر بودن و سختی کار برای افراد معلول، کودکان و سالمندان است. در انتهای این مقاله قصد داریم با ذکر ۵ مورد تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور تصمیمگیری را برایتان آسانتر نماییم.
در انتخاب درب لولایی آسانسور دقت در کیفیت رنگ، مرغوبیت جنس لولا و ضخامت ورق استفاده شده در آن اهمیت دارد و لازم است که در انتخاب و خرید بهترین درب لولایی آسانسور، علاوه بر میزان ایمنی، کیفیت محصول و ضمانت، کیفیت رنگ و ضخامت ورق و لولای درب، داشتن نمایندگی معتبر و سایر خدمات نصب و نگهداری را مورد توجه قرار داد.
ویژگی های درب کشویی آسانسور
اجزای تشکیل دهنده درب کشویی آسانسور شامل: چارچوب، کنتانت، کفشک، سیل درب و لتهها میباشد. بطور کلی در دربهای اتوماتیک برای باز و بسته شدن، موتور ویژه ای در نظر گرفته شده است که متصل به کنترلگر آسانسور است و این کار با رعایت ایمنی و اصول فنی خاص خود انجام میگردد. موتور الکتریکی یک چرخ را که به یک بازوی فلزی متصل است، میچرخاند و بازوی فلزی توسط یک بازوی دیگری به درب وصل شده است و در نهایت درب روی یک ریل فلزی به جلو و عقب میلغزد و حرکت میکند.
این دربها به عنوان بهترین درب از لحاظ ایمنی برای آسانسور ها شناخته شدهاند و قطعات به کار رفته در این دربها باید بسیار باکیفیت باشند چون در غیر اینصورت شاهد کاهش عمر مفید درب و خرابی و استهلاک در سایر قطعات خواهیم شد. از این رو بهتر است برای خرید قطعات اصل و با کیفیت برای آسانسور به نمایندگیها و شرکتهای معتبر و شناخته شده مراجعه نموده و اطلاعات کافی در مورد تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور داشته باشیم.
از مزایای دربهای کشویی سرعت بالاتر نسبت به دربهای لولایی است. دربهای طبقات میتوانند از نوع لولایی یا کشویی انتخاب شوند ولی درب کابین حتما باید از نوع کشویی و اتوماتیک باشد. هدف از بررسی تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور اینست که کیفیت و کارایی هر یک از این نوع دربها را بررسی نموده و پس از اطلاع از تفاوتها و مزایا و معایب هر یک، بتوانیم راحت تر تصمیم به خرید بگیریم.
قبل از بررسی تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور بهتر است که ببینیم انواع درب کشویی موجود در بازار چند نوع است و نحوه باز و بسته شدنشان چگونه است. درب های کشویی دربهای اتوماتیکی هستند که در دو نوع موجودند: درب تلسکوپی که از یک طرف باز و بسته میشود و درب سانترال که از وسط باز و بسته میشود. هر کدام از این مدلها میتوانند هم برای طبقات و هم برای کابین مورد استفاده قرار بگیرند.
درب کشویی تلسکوپی (از یک طرف باز شو)
یکی از انواع دربهای کشویی اتوماتیک که میتوانیم برای طبقات یا کابین استفاده کنیم، درب کشویی مدل تلسکوپی است که میتواند از یک جهت باز شود و بسته به موقعیت درب نسبت به ورودی ساختمان و نسبت به دیوار، میتواند از سمت چپ به راست یا از راست به چپ باز و بسته شود. یک تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور هماهنگی بین درب طبقه و درب کابین است که در انواع درب های کشویی وجود دارد. اگر درب طبقه لولایی تک لته باشد، درب کابین از نوع تلسکوپی در نظر گرفته میشود. در زیر تصویر این نوع درب را مشاهده میکنید
درب کشویی سانترال (از وسط بازشو)
یکی دیگر از مدلهای درب کشویی اتوماتیک که باز هم میتواند برای طبقات یا کابین مورد استفاده قرار گیرد، درب کشویی مدل سانترال است که میتواند دو لتهای یا چهار لتهای بوده و از وسط و بصورت قرینه هم باز و بسته شود. اگر درب طبقه لولایی دو لته باشد، برای کابین از درب سانترال چهار لته استفاده میگردد و اگر کلا درب طبقه و کابین بصورت تمام اتوماتیک و هر دو سانترال باشند، با توجه به تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور هماهنگی بین دو درب طبقه و کابین وجود خواهد داشت و باز و بسته شدن شان همزمان و اتوماتیک خواهد بود.
۵ تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور
تاکنون دانستید که درب طبقات به طور کلی میتواند از دو نوع لولایی یا کشویی باشد ولی درب کابین حتما از نوع کشویی انتخاب میگردد. در مقاله تفاوت درب اتوماتیک و نیمه اتوماتیک آسانسور بطور مفصل توضیح دادیم که اگر درب طبقه لولایی و درب کابین کشویی باشد درب نیمه اتوماتیک آسانسور و اگر هر دو درب کشویی باشند، میگوییم درب تمام اتوماتیک آسانسور است.
ولی با تمام این اوصاف مهمترین وظیفه انواع درب آسانسور، حفاظت از افراد برای جلوگیری از سقوط در چاه آسانسور میباشد. در پاسخ به این سوال که درب لولایی بهتر است یا اتوماتیک باید بگوییم که این مورد کاملا بستگی به بودجه مالی و سلیقه کارفرما دارد و نوع درب لولایی آسانسور با نوع کشویی در نهایت تفاوتی نخواهد داشت فقط نحوه عملکردشان متفاوت است. در اینجا بصورت جمع بندی شده ۵ مورد تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور را عنوان میکنیم:
۱- تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور از نظر نحوه باز و بسته شدن
در انواع دربهای تمام اتوماتیک آسانسور هر دو درب طبقه و کابین خوبخود باز و بسته میشوند ولی اگر درب طبقه لولایی باشد، باید با نیروی دست مسافر باز شود و این کار ممکن است برای کودکان و سالمندان ومعلولین کمی مشکل ساز باشد. برای ساختمانهای پرتردد نیز جهت جلوگیری از ترافیک بهتر است از دربهای تمام اتوماتیک استفاده شود.
۲- سرعت باز و بسته شدن
وقتی که درب طبقه لولایی باشد، زمان باز و بسته شدن آن کنترل شده نیست و خیلی اوقات موجب معطلی مسافرین شده و سرعت تردد کندتر خواهد شد. دربهای کشویی راحتترند و سرعت و نظم بالاتری دارند و این شاید مهمترین تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور باشد. دربین دربهای کشویی، باز و بسته شدن درب تلسکوپی زمان بیشتری را نسبت به درب سانترال صرف میکند در نتیجه دربهای سانترال با سرعت بیشتری باز و بسته میشوند و برای افراد خاص مانند کودکان و سالمندان و تردد ویلچر راحتتر است. البته امکان تنظیم سرعت تند و کند در باز و بسته شدن دربهای کشویی محیاست.
۳- صرف جویی در میزان فضای اشغال شده
درب های لولایی از آنجایی که فقط شامل یک درب و یک چارچوب هستند به فضای عرضی کمتری نیاز دارند ولی هنگام باز و بسته شدن چون با دیوار زاویه ۹۰ درجه میسازند، فضای بیشتری را در راهرو اشغال میکنند اما درب های کشویی از نظر اینکه فضایی از راهرو را نمیگیرند، از مزیت بالایی برخوردارند.
۴- تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور از نظر تکنولوژی ساخت
در انتخاب سیستم درب های آسانسور سه بخش فنی، ایمنی و تزئینی مورد توجه است و در عین حال که کیفیت و ایمنی مهم است، داشتن ظاهری زیبا و شکیل نیز بسیار حائز اهمیت میباشد. از ویژگی دربهای اتوماتیک سلکوم دورز حرکت نرم و بیصدای درب است که در نتیجهی یک طراحی صحیح و دقیق، با استفاده از مواد اولیه مرغوب با سیستم محرکه تسمهای، موتور DC و کنترل سرعت موتور به روش PWM حاصل شده است. یک تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور که بسیار کارآمد میباشد، تشخیص خودکار مانع و هشدار به تابلو فرمان آسانسور است.
۵- تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور از نظر قیمت تمام شده
درب های لولایی آسانسور سادهترین و ارزانترین نوع درب طبقه هستند و چون تجهیزات الکترونیکی زیادی نداشته و فقط یک درب و یک چارچوب دارند مقرون به صرفه تر بوده و برای بیشتر ساختمانهای خلوت مناسبترند. بیشترین مولفهای که موجب تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور میشود تفاوت در قیمت تمام شده است.
درب های کشویی اتوماتیک به دلیل تکنولوژی ساخت و کیفیت و حرکت مناسب و امکان قرینهسازی درب کابین با درب طبقات، مکانیزم تنظیمات درب با یک قفل و یک کمان، صرف زمان کمتر در هنگام بازو بسته شدن، امکان باز شدن همزمان دو لته در هنگام بازدید، راحتی و عملکرد خوب و سیستم یکپارچه (reclosing) و قابلیت اطمینان و اجزای آزمایش شده و اثبات شده دارای قیمت هایی بالاتری هستند.
جمع بندی و نتیجه گیری :
در انتخاب درب های آسانسور علاوه بر اینکه جنبه کیفیت و ایمنی مهم است، معیارهایی مانند زیبایی، راحتی، نظم، سرو صدا و سرعت بالا نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله در ابتدا به یادآوری انواع درب ، درب کابین و درب طبقات اشاره نموده و به بررسی کامل دربهای لولایی و دربهای کشویی نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک پرداختیم. و در نهایت با ذکر ۵ مورد تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور، یادآور شدیم که بهتر است با توجه به نوع آسانسور و کاربری آن در ساختمان، و میزان بودجه در نظر گرفته شده، اقدام به انتخاب درب و سایر تجهیزات آسانسور نماییم.