آشنایی با درب لولایی آسانسور

درب لولایی آسانسور

درب سیستم آسانسور، هم جنبه ایمنی مهم است و هم زیبایی. یکی از قسمتهای آسانسور که در زیبایی آن بسیار جلب توجه می‌کند، درب آن است. درب آسانسور به طور کلی دو نوع است: درب طبقه که در هرطبقه ساختمان برای ورود به آسانسور تعبیه می‌شود و درب کابین که داخل کابین آسانسور نصب شده و با آن بالا و پایین می‌رود.

انواع مختلف درب طبقات در بازار موجود است که بنابر نوع کاربرد در ساختمانهای مختلف و از نظر قیمتی گران یا مقرون به صرفه متفاوت می‌باشند. از قبیل درب لولایی آسانسور، درب تلسکوپی که یک طرفه و درب سانترال که از وسط باز و بسته می‌شود. در آسانسورهای قدیمی اغلب درب هایی مثل درب معمولی اتاق که بصورت دستی باز شده اما بصورت خودکار و اتوماتیک بسته می‌شوند، تعبیه می‌شود و هنوز نیز کاربرد دارند.

 

درب کشویی و درب لولایی آسانسور

در هر آسانسور یک کابین و در نتیجه یک درب کابین وجود دارد که با آن جابجا می‌شود. این درب موجب ایزوله شدن محیط اتاقک آسانسور شده و اتوماتیک است و هیچگاه از نوع لولایی انتخاب نمی‌شود شامل اجزایی مانند: کفشک‌ها، کنتاکت، موتور سر درب، تسمه، قرقره‌ها، چهارچوب، لته‌ها و سیل درب می‌باشد. ولی بسته به تعداد طبقات ساختمان، تعداد ورودی و خروجی کابین آسانسور نیز متعدد می‌گردد، بر این اساس تعداد درب طبقات متغییر خواهد بود.

همان طور که گفتیم، درب طبقه راهی است برای ورود به آسانسور و خطر سقوط به چاه یا برخورد با کابین در حال حرکت را کاهش می‌دهد. درب طبقه هنگام توقف کامل آسانسور در یک طبقه باز می‌شود و جهت ورود و خروج مسافر مورد استفاده قرار می‌گیرد و در مدلهای مختلفی از لحاظ کارکرد و ظاهر موجود می‌باشد.

از نظر نوع باز و بسته شدن درب‌های آسانسور به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند: لولایی و اتوماتیک. حال اگر بخواهیم درب اتوماتیک آسانسور را بیشتر بررسی کنیم، باید بگوییم که درب‌های اتوماتیک از نظر ساختار به دو دسته درب اتوماتیک تلسکوپی ( از یک طرف باز شو ) و درب اتوماتیک سانترال ( از وسط بازشو ) تقسیم می‌شوند. یک نوع درب اتوماتیک اتوبوسی نیز داریم که بصورت تاشو روی یکدیگر قرار می‌گیرند دقیقا مانند درب اتوبوس که از نوع درب اتوماتیک بوده که درصورت کم عرض بودن ورودی آسانسور مورد استفاده قرار می‌گیرد. درب طبقات، می‌تواند هم از نوع لولائی باشد هم از نوع اتوماتیک اما درب کابین صرفا از نوع اتوماتیک انتخاب می‌شود.

درب لولایی آسانسور

درب لولایی آسانسور
درب لولایی آسانسور

درب لولایی آسانسور از نوع دربهای نیمه اتوماتیک است. همان طوریکه می‌دانیم در نوع نیمه اتوماتیک درب طبقه از نوع لولایی یا دستی است که با نیروی دست افراد باز و بسته می‌شود و درب کابین حتما از نوع اتوماتیک می‌باشد. علت نام گذاری درب نیمه اتوماتیک نیز همین است که یک درب به طور دستی و یکی دیگر به صورت اتوماتیک کار می‌کند.

 

مزایای درب لولایی آسانسور

درب های لولایی ساده و ارزان بوده و به فضای عرضی کمی نیاز دارند چون که فقط شامل یک درب و یک چارچوب ساده هستند این درب ها در عرض های ۷۰، ۸۰، ۹۰ سانتی‌ متر ساخته می‌شوند. معمولا این نوع درب را برای ساختمانهای خلوت و قدیمی با تردد و توقف کمتر که مقرون به صرفه بودن نیز اهمیت دارد، در نظر می‌گیرند.

از آنجایی که کاربران با توجه به ظاهر درب و کابین آسانسور، در مورد کیفیت آن قضاوت می‌کنند، تولید کنندگان درب لولایی آسانسور با تزیین نمودن ظاهر درب و کابین، در تلاشند رضایت این دسته از مشتریان را نیز کسب نمایند. مثلا روکش نمودن درب های لولایی معمولی با ورق های استیل از این دست تغییرات محسوب می‌شود. درب ساده استیل طرحدار لولایی جزو محصولات پر فروش و مورد نظر مشتریان است.

 

معایب درب لولایی آسانسور

درب لولایی آسانسور در عین سادگی و ارزان قیمت بود یک سری معایب دارد مثلا این نوع درب با زاویه ۹۰ درجه نسبت به دیوار باز می‌شود و در نتیجه موجب مسدود شدن فضای راهرو می‌گردد. ایراد دیگرش این است که به علت عدم کنترل در زمان باز و بسته شدن آن، ممکن است در چرخه رفت و برگشت آسانسور بی‌نظمی ایجاد گردد و زمان تردد و ترافیک در ساختمان تحت تاثیر قرار گیرد. زمان‌بر بودن و مشکلات باز و بسته شدن درب بصورت دستی، برای افراد معلول، کودکان و سالمندان مشکل است.

 

معیار انتخاب بهترین درب لولایی آسانسور

برای انتخاب درب لولایی آسانسور باید در کیفیت رنگ، لولا و ضخامت ورق استفاده شده در آن دقت کرد. در انتخاب و خرید بهترین درب لولایی آسانسور لازم است نکات زیر را مورد توجه قرار دهید.

  • میزان ایمنی
  • کیفیت محصول و ضمانت
  • کیفیت رنگ و ضخامت ورق و لولای درب
  • داشتن نمایندگی معتبر
  • خدمات نصب و نگهداری

 

ابعاد درب لولایی آسانسور

انتخاب ابعاد درب لولایی آسانسور بستگی به اندازه ورودی و ابعاد چاه آسانسور دارد. استاندارد این است که عرض درب طبقات نباید بیشتر از ۵ سانتیمتر با عرض در کابین در هر طرف تفاوت داشته باشد. ابعادی که برای درب لولایی آسانسور در بازار موجود است، ۷۰، ۸۰، ۹۰ سانتی‌متر است. توجه داشته باشید که عرض کمتر از ۷۰ سانتیمتر برای درب لولایی آسانسور مناسب نیست زیرا در این صورت ورود ویلچر و رفت و آمد افراد معلول مقدور نمی‌باشد. حداقل ارتفاع درنظر گرفته شده برای درب طبقه نیز ۱۹۵ سانتیمتر.

 

تنظیم درب لولایی آسانسور

با تغییر فصل، حالت روغن هیدرولیک در زمستان سفت شده و باعث سخت بسته شدن درب و برعکس در تابستان روغن روان تر شده و باعث سرعت بسته شدن درب لولایی آسانسور می‌شود در نتیجه لازم است که دو بار در سال تنظیم درب لولایی آسانسور را انجام دهیم. تنظیم سرعت درب لولایی آسانسور از قسمت دیکتاتور یا آرام‌بند که در بالای درب تعبیه شده انجام می‌شود.

پیچی در انتهای میله پیستون بر روی دیکتاتور وجود دارد که کنترل سرعت روغن خروجی از پیستون و در نتیجه باز و بسته شدن را تنظیم می‌کند بدین صورت که با پیچاندن آن به سمت عقربه‌های ساعت، درب آرام‌تر بسته می‌شود و با پیچاندن پیچ در جهت خلاف عقربه های ساعت درب تندتر بسته می‌شود.

 

انواع درب لولایی آسانسور

درب لولایی آسانسور با توجه به مواد اولیه مصرفی و نحوه ساخت به ۳ دسته کلی تقسیم می‌شود.

  1. درب لولایی سبک
  2. درب لولایی نیمه سنگین
  3. درب لولایی سنگین

در بین انواع درب لولایی آسانسور، درب نیمه سنگین با وزن تقریبی ۶۳ کیلوگرم بیشتر از بقیه متداول است. در ساخت درب لولایی آسانسور معمولا برای چارچوب از ورق دو میلیمتری و برای لته‌ها از ورق ۱.۲۵ میلیمتری استفاده می‌شود و با رنگ الکترواستاتیک در انواع رنگ کرم، سفید، مسی، قهوه ای، سفید صدفی، نسکافه‌ای، زرشکی، مشکی، سربی پوشانده می‌شود.

جنس درب های لولایی قدیمی از چوب بود ولی در حال حاضر بدنه این درب ها از جنس فولاد با روکش استیل و در رنگ‌های متنوع ساخته می‌شوند. درب های روکش استیل طرح دار یا شیشه‌ای برای ساختمان‌های مسکونی کاربرد دارد. گاها از یک قاب شیشه‌ای در وسط این درب‌ها برای جذابیت بیشتر آن استفاده می‌شود. رنگ ورقه های استیل موجود در بازار عبارت اند از: استیل طلایی، استیل دودی، استیل نقره ای، استیل گندمی، استیل شامپاینی، استیل مسی در طرح های خشدار، بدون خش و طرح برجسته.

 

درب لولایی آسانسور بهتر است یا اتوماتیک

تاکنون با شناختی که از انواع درب مخصوص آسانسور کسب نموده اید، می‌دانید که درب طبقات به طور کلی می‌تواند از دو نوع لولایی یا اتوماتیک باشد ولی درب کابین حتما اتوماتیک است. قبلا در مقاله ۵ مورد تفاوت درب لولایی و کشویی آسانسور ، به بررسی کامل این دو نوع درب و مقایسه آنها پرداختیم. اگر درب طبقات در آسانسور لولایی باشد، مسافر باید درب را با دست خود باز کند و در ضمن فضای اشغال شده در راهرو بیشتر و سرعت تردد کندتر است. اما درب‌های تمام اتوماتیک آسانسور که در آنها هر دو درب طبقه و کابین خودبخود باز و بسته می‌شوند راحت ترند و سرعت عمل بالاتری دارند.

درب های لولایی آسانسور ساده‌ترین و ارزان‌ترین نوع درب طبقه هستند و چون فقط یک درب و یک چارچوب دارند، به فضای عرضی کمتری نیاز دارند. ولی با تمام این اوصاف مهمترین وظیفه درب ها در آسانسور، حفاظت از افراد برای جلوگیری از سقوط در چاه آسانسور می‌باشد. در پاسخ به این سوال که درب لولایی آسانسور بهتر است یا اتوماتیک باید بگوییم که این مورد کاملا بستگی به بودجه مالی و سلیقه کارفرما دارد و نوع درب لولایی آسانسور با نوع اتوماتیک هیچ تفاوتی در عملکرد آسانسور نخواهد داشت.

  

جمع بندی و نتیجه گیری:

در سراسر جهان و ایران انواع درب های دستی و اتوماتیک طراحی و ساخته می‌شوند که بنابر نوع کاربری و سلیقه مشتری استفاده می‌شوند. از آنجایی که مهمترین وظیفه درب های لولایی یا اتوماتیک آسانسور حفظ ایمنی افراد است و کارش تفکیک فضای اتاقک و فضای خطرناک کانال آسانسور است، از اهمیت ویژه ای در زمینه کاهش خسارات جانی و مالی و برقراری امنیت برخوردار است. برای انتخاب از بین انواع درب و کاربرد آن ها  برای آسانسور، داشتن اطلاعاتی از نوع نقشه ساختمان و ابعاد چاه آسانسور، امکان تردد همزمان مسافرین، مدیریت در صرفه جویی زمان تردد و امکان انتخاب عرض مناسب با ورودی، در انتخاب این درب ها تاثیرگذار هستند.

در این مقاله به معرفی درب لولایی آسانسور پرداختیم و انواع در لولایی آسانسور، مزایا و معایب، نحوه نصب و تنظیمات آن را توضیح دادیم. همینطور به انواع درب های دستی، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک آسانسور اشاره کردیم و نحوه کار هر یک را ذکر نموده به بررسی مزایا و معایب و تفاوت های آنها پرداختیم و گفتیم که درب اتاقک حتما از نوع اتوماتیک است ولی درب طبقات می‌تواند اتوماتیک یا لولایی باشد.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

آخرین مقالات

شبکه های اجتماعی ما

Instagram
Telegram
WhatsApp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو + 10 =