در صورت گیر کردن در آسانسور چه کنیم

گیر کردن در آسانسور

حتما در اتفاقات روزمره بارها شنیده‌اید که حوادثی در رابطه با گیر کردن در آسانسور یا سقوط آن رخ داده و شاید هم در بعضی مواقع با خطرات جانی همراه بوده است. فکر کردن به این موضوع حتی برای بعضی از افراد تبدیل به فوبیا شده و اصلا ترجیح می‌دهند از آسانسور استفاده نکنند و یا در موارد اضطراری به محض ورود به آسانسور تا بیرون آمدن از آن دچار تپش قلب و استرس شده و بکلی کنترل خود را از دست می‌دهند.

مشکل از آنجا آغاز می‌شود که اشخاص اطلاعات کمی در مورد مکانیزم ایمنی در آسانسور دارند و این مقوله را برای خود تبدیل به یک استرس بزرگ نموده اند. این گونه از افراد برای غلبه بر ترس خود نیاز است آگاهی خود نسبت به این خطرات احتمالی را بالا برده و بدانند که حتی در بدترین شرایط، با اعتماد به نفس و تسلط بر ذهن خود می‌توانند بر این مشکل فائق آیند. ما در این مقاله سعی کرده ایم اطلاعاتی در این زمینه به شما بدهیم و اقدامات اولیه ای را پیشنهاد دهیم تا از امروز به بعد بدانید که در صورت گیر کردن در آسانسور چه کنید.

دلیل گیر کردن در آسانسور چیست ؟

گیر افتادن در آسانسور به معنای پایان دنیا نیست. اتفاق ممکن است در هر مکان و تحت هر شرایط دیگری رخ دهد و قرار نیست که همیشه اتفاقات به بدترین سرانجام منتهی شوند. همیشه راه‌ها و تدابیر امنیتی در هر پروژه‌ای به خوبی پیش‌بینی و آزمایش شده است. مخصوصا درب سلکوم آسانسور، در این مقوله بسیار ایمن بوده و برای باز و بسته شدن، موتور ویژه ای در نظر گرفته شده است که به کنترل‌گر آسانسور متصل است و این کار را با ایمنی و رعایت اصول فنی خاص خود انجام می‌دهد.

در هر شرایطی حفظ خونسردی، اعتماد و صبر همیشه بهترین راه حل است. در ابتدا باید بدانیم که علت گیر کردن در آسانسور چه می‌تواند باشد. گیر کردن در آسانسور بسیار رایج است ولی یک نقص اصلی نیست بلکه علت توقف، بکار افتادن ترمز آسانسور در مابین طبقات به دلیل بروز مشکل در سیستم حرکتی آسانسور است تا برای حفاظت از سرنشینان، کابین را در موقعیت فعلی نگه دارد و تا زمان رسیدن کارشناسان، در صدد برطرف نمودن اختلال در سیستم محرک آسانسور برآیند.

به هر حال در لحظه‌ی گیر کردن در آسانسور لازم است که نادانسته دست به اقدامی نزنیم زیرا هرگونه عملی که از سوی ما انجام شود می‌تواند بجای بهتر کردن موقعیت، شرایط را سخت تر و خطرناک تر کند. بروز اختلال در عملکرد آسانسور به چند دلیل می تواند باشد :

  1. نقص مکانیکی در سیستم آسانسور
  2. نقص الکترونیکی در سیستم آسانسور
  3. قطع ناگهانی یا نوسان در برق شهری
  4. استفاده نادرست کاربران از آسانسور

در آسانسور گیر کردیم چه کار کنیم

گیر کردن در آسانسور
گیر کردن در آسانسور

قبل از اینکه به ارائه چند راه حل برای لحظه گیر افتادن در کابین آسانسور ارائه دهیم، توصیه می‌کینم مقاله علت باز نشدن درب بیرونی آسانسور را مطالعه نمایید تا بتوانید با یافتن علت، از بروز مجدد این اتفاق جلوگیری بعمل آورید. هر چند که گیر افتادن در یک فضای بسته در جایی بین زمین و هوا استرس زا است، ولی باید بدانید در چنین مواقعی برق داخل کابین آسانسور روشن می‌ماند و اکسیژن کافی نیز به داخل کابین منتقل می‌شود، پس نگران تاریکی و خفگی در لحظه گیر کردن در آسانسور نباشید ولی از روشن کردن کبریت و فندک خودداری نمایید.

در ضمن آسانسورها مجهز به سیم بکسل‌های بسیار قوی می‌باشند که جابجایی کابین را انجام می‌دهند و حتی در زمان ترمز نیز از سقوط کابین جلوگیری بعمل میاورند. پس خونسرد باشید و به افرادی که در بیرون آسانسور درحال فعالیت هستند اطمینان داشته باشید تا بهترین تصمیم را بگیرند.

  • هنگام گیر کردن در آسانسور در ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید تنفس خود را تنظیم نمایید و عادی نفس بکشید. صاف بایستید تا تپش قلب کنترل و آرام شود ریلکس کردن بدن موجب آرامش ذهن می‌شود. یا می‌توانید هنگام گیر کردن در آسانسور از حرکات هیجانی بپرهیزید و در کف آسانسور بنشینید.
  • در صورتی که تنها نیستید و افراد دیگری نیز با شما در کابین حضور دارند، این نکات را برای آنها نیز بازگو نمایید و تلاش کنید تا جو را آرام نگه‌دارید. سعی کنید وضعیت خود را برای گروه امداد بخوبی شرح دهید و طبقه‌ای که در آن گیر افتاده‌اید را بگویید و چنانچه در بین مسافران کسی بود که مشکل قلبی داشت حتما اطلاع دهید.
  • با وجود اینکه گفتیم برق داخل کابین قطع نمی‌شود ولی در صورت تاریکی می‌توانید از نور فلش گوشی خود استفاده کنید ولی در غیر اینصورت بهتر است که شارژ گوشی خود را بیخود هدر ندهید. فقط از گوشی خود برای برقراری ارتباط با نیروی کمک رسان استفاده نمایید.
  • می‌توانید از زنگ هشدار تعبیه شده در کابین آسانسور یا از خط تلفن موجود در کابین برای برقرای ارتباط استفاده نمایید و اگر چنین امکانی نبود و آنتن دهی موبایل‌تان نیز ضعیف بود، با صدای بلند داد بزنید و دیگران را خبردار کنید.
  • سعی نکنید که درب را از داخل آسانسور باز کنید چون ممکن است این کار باعث شود تیم نجات با مشکلاتی مواجه شوند.
  • از دریچه‌ فوقانی آسانسور نمی‌توانید بیرون بروید این حرکت بسیار خطرناک است و ممکن است دچار برق‌ گرفتگی شوید.

اگر بیرون از آسانسور شاهد گیر کردن آسانسور بودیم چه کنیم

اگر شما از بیرون آسانسور صدای کمک کسی را شنیدید که در آسانسور گیر کرده است، در مرحله اول خونسردی و آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید از وضعیت افراد داخل کابین مطلع شوید سپس اقدامات زیر را انجام دهید.

  • اگر قفل شدن کابین هم‌ تراز با طبقه باشد می‌توان به کمک کلیدهای اضطراری در را باز کرد تا افراد بیرون بیایند در غیر این صورت باید با نیروهای کمکی، آتش نشانی و یا سرویس کار آسانسور تماس گرفته و در صورتیکه که فردی در داخل کابین آسانسور مشکل قلبی داشت با آمبولانس نیز تماس بگیرید.
  • توصیه می‌شود فقط در شرایط اضطراری خودتان اقدام کنید در غیر این صورت کار را به ماموران آتش‌نشانی و متخصصین بسپارید. اگر شرایط خیلی حاد بود که نمی‌توانید منتظر بمانید و باید خودتان آسانسور را هم تراز کنید، ابتدا کلید اصلی برق را قطع کرده بعد به موتورخانه بروید.
  • در صورتی که قسمت‌ رنگ‌خورده‌ سیم بکسل با قسمت‌های رنگ‌خورده‌ پایه موتور گیربکس در یک سطح باشد یعنی کابین در تراز یکی از طبقات توقف کرده است. با فشردن اهرم ترمز روی موتور گیربکس و چرخاندن فلکه دستی روی موتور در جهتی که راحت تر بچرخد، می‌توان تا رسیدن به وضعیت هم رنگ شدن سیم بکسل و پایه موتور گیربکس ادامه داد و سپس ترمز را رها کرد تا کابین متوقف شود. حال می‌توان با ردیابی موقعیت کابین، به طبقه مورد نظر رفته و با کلید اضطراری در را باز کرد.

در چه زمانهایی استفاده از آسانسور ریسکی است؟

  • زمانی که ساختمان خالی از سکنه یا در خارج از شهر باشد، بدون اینکه آپارتمان دیگری در همسایگی ما باشد بهتر است که بیخیال استفاده از آسانسور شویم یا اینکه حتی الامکان داخل کابین مجهز به یک خط تلفن اضطراری باشد.
  • در صورت مشاهده کوچکترین نقص فنی در سیستم آسانسور تا زمان برطرف شدن آن نقص سعی کنید از پله‌ها رفت و آمد کنید.
  • هنگام بروز حوادثی مانند آتش‌سوزی و بعد از زلزله باید سیستم آسانسور بررسی و صحت عملکرد آن توسط متخصص تأیید شود.
  • اگر در سلامت کامل هستیم و مشکلات پا درد و زانو درد نداریم، برای جابجایی یک طبقه، از آسانسور استفاده نکنیم. بدین ترتیب علاوه بر اینکه در مصرف انرژی صرفه‌جویی کرده ایم، مانع استهلاک آسانسور نیز می‌شویم.

نکات ایمنی هنگام سوار شدن در آسانسور

۱- هیچوقت جلوی حرکت آسانسور را برای سوار شدن دیگران نگیریم مثلا اینکه آسانسور را منتظر نگه داریم تا همراه مان کفش بپوشد یا تعارف کردن در جلوی درب برای حفظ ادب و احترام کار اشتباهی است شاید کسی در طبقات دیگر نیاز اضطراری به آسانسور داشته باشد.

۲- صحبت با موبایل در داخل کابین آسانسور بی احترامی به حقوق دیگران است.

۳- جهت رعایت پروتکل‌های بهداشتی خصوصا در زمان‌های همه گیری بیماریها بهتر است که بصورت چهره به چهره روبری افراد دیگر قرار نگیریم و رو به درب آسانسور بایستیم.

۴- جلوی دکمه‌های آسانسور را نگیریم و به دیگران اجازه دهیم دکمه طبقه مورد نظرشان را بزنند. اگر قرار است که در طبقه آخر پیاده شویم ته اتاقک آسانسور بایستیم.

۵- از حمل حیوان خانگی خود با آسانسور بپرهیزیم ممکن است افرادی باشند که بترسند یا به دلایل اعتقادی تمایلی به همجواری با حیوانات نداشته باشند پس به حقوق دیگران احترام بگذاریم.

۶- با بوی بد زباله، دیگران را آزار ندهیم حتی الامکان کیسه زباله های خود را از راه پله بیرون ببریم و یا در زمانهایی که ساختمان خلوت باشد و مسافر دیگری در آسانسور نباشد اقدام به بردن زباله نماییم.

۷- در صورت گیر کردن در آسانسور خونسردی‌ خود را حفظ کرده و ابداً سعی نکنید به زور در را باز کنید صبر کنید تا نیروی کمکی برسند.

۸- علاوه بر بازدید‌های ماهانه توسط تعمیرکار، حتما باید آسانسور‌ها بصورت سالیانه از سوی بازرسانی که مجوز خود را از سازمان ملی استاندارد دریافت داشته اند مورد بازرسی قرار گیرند.

جمع بندی و نتیجه گیری:

گیر کردن در آسانسور اتفاق رایجی‌ است که افراد زیادی شاهد آن بوده اند و این اتفاق را نباید با حادثه اشتباه گرفت چون در واقع سیستم آسانسور طوری طراحی شده است که در صورت بروز یک نقص فنی بلافاصله ترمز می‌کند و این بخاطر حفظ امنیت مسافر است. فقط کاری که لازم است انجام شود اینست که اگر توقف در راستای یکی از طبقات بود، با استفاده از کلید اضطراری آسانسور در را باز نمود و مسافران را خارج کرد. در غیر اینصورت اگر کابین در بین طبقات متوقف شد باید با نیروی کمکی متخصص تماس گرفت تا آنها با حفظ تدابیر امنیتی دست به اقدامات لازم بزنند.

در طی مدت گیر کردن در آسانسور نیز مسافران گرفتار شده، در درجه اول خونسردی خود را حفظ نموده و یقین داشته باشند که اتفاق خطرناکی نمی افتد و اجازه ندهند که ترس بر آنان غلبه کند. افراد بیرون از آسانسور نیز باید اقداماتی که انجام می‌دهند مفید باشد چون در چنین مواقعی هر گونه اظهار نظری که بدون دانش و اطلاعات کافی باشد ممکن است که بدتر موجب خطر شود. سایر اقدامات لازم را نیز در صورت گیر کردن در آسانسور با مطالعه این مقاله خواهید آموخت تا این تجربه استرس زا را به سلامتی سپری کنید.

۴.۶/۵ - (۵ امتیاز)

آخرین مقالات

شبکه های اجتماعی ما

Instagram
Telegram
WhatsApp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

5 × 4 =