آشنایی با درب سلکوم و درب سماتیک آسانسور

درب سلکوم و درب سماتیک آسانسور

در هر دستگاه آسانسور معمولا دو نوع درب مشاهده می‌شود: درب کابین که بر روی کابین سوار می‌شود و با آن جابجا می‌شود و درب طبقات که در هر ایستگاه یا طبقه یکی از آن وجود دارد و کارش جداسازی محیط داخلی و چاه آسانسور بوده و از نظر امنیتی وجودش مهم است. تقسیم‌بندی‌های دیگر برای درب‌های آسانسور وجود دارد که مربوط می‌شود به نحوه کارکرد و متریال موجود در ساختار آنها از جمله درب‌های لولایی، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک، درب سماتیک، درب های ضد حریق، درب های شیشه ای، درب سماتیک، درب سلکوم  آسانسور و….

در این مقاله می‌خواهیم یک نوع پرطرفدار از درب‌های مورد استفاده در آسانسورها را بشناسیم و طرز کار درب سلکوم و درب سماتیک را بررسی نماییم.

آشنایی با درب سلکوم و درب سماتیک آسانسور

در صنعت طراحی و ساخت درب برای انواع آسانسور، تولید کننده‌ها از چند روش استفاده می‌کنند که معروف ترین آنها درب سلکوم و درب سماتیک می‌باشد. قبل از بررسی تفاوت درب سلکوم و سماتیک بهتر است در ابتدا با هریک از این مدل درب‌ها آشنا شویم و به نحوه کارکرد و مزایا معایب هریک بپردازیم، مدلهای موجود در بازار و قطعات بکاربرده شده در هر یک را بررسی نموده و در نهایت به تفاوتهای موجود بپردازیم.

در مقاله معرفی انواع درب و کاربرد آن ها در مورد انواع درب طبقه و کابین آسانسور صحبت کردیم و مورد مطالعه قرار دادیم. درب های دستی صرفا برای طبقات است ولی در صورت اتوماتیک بودن درب طبقه نیز همزمان با بسته شدن درب کابین، قفل می‌شود و ایمنی بیشتری را به همراه خواهد داشت.

در درب سلکوم و درب سماتیک اتوماتیک، برای باز و بسته شدن، موتور ویژه ای در نظر گرفته شده است که به کنترل‌گر آسانسور متصل است و این کار را با ایمنی و رعایت اصول فنی خاص خود انجام می‌دهد. موتور الکتریکی یک چرخ را که به یک بازوی فلزی متصل است، می‌چرخاند و بازوی فلزی توسط یک بازوی دیگری به درب وصل شده است بدین ترتیب درب می‌تواند روی یک ریل فلزی به جلو و عقب بلغزد. درب های طبقات و کابین اتوماتیک در دو نوع موجود هستند: درب طبقه تلسکوپی (از یک طرف بازشو) و درب طبقه سانترال (از وسط بازشو)، درب کابین تلسکوپی و سانترال.

می‌توان گفت درب های تلسکوپی آسانسور برای باز و بسته شدن مدت زمان بیشتری را نسبت به درب های سانترال صرف می‌کنند. بنابراین درب های سانترال با سرعت بیشتری باز و بسته شده و برای مسافرین خاص مانند کودکان و افراد مسن و کسانی که روی ویلچر نشسته اند راحت تر است. در ضمن این مدل از درب ها به علت اینکه امکان کنترل زمان باز و بسته شدن در آنها محیا است، در چرخه زمانی رفت و برگشت آسانسور تاثیر زیادی داشته و باعث کاهش ترافیک رفت و آمد در ساختمان می‌گردد. علاوه براین، زیباتر از درب‌های تلسکوپی بوده و امکان قرینه‌سازی کابین و طبقه با درب سانترال وجود دارد.

طراحی و ساخت درب در همه انواع آسانسورها به چند روش انجام می‌شود که مشهورترین آن ها درب سلکوم و درب سماتیک می‌باشد که پس از آشنایی با آنها به بررسی تفاوت درب سلکوم و سماتیک می‌پردازیم.

 

درب سلکوم آسانسور

درب سلکوم و درب سماتیک

درب سلکوم یا سلکوم دورز در واقع به یک نوع چینش و مونتاژ ادوات درب اطلاق می‌شود. قابل ذکر است که درب‌های سلکوم، معمولا محبوبیت بیشتری دارند اما کیفیت ساخت و محبوبیت تولید کننده آن نیز مهم است. این درب با نصبی آسان، بدون خطا و با عملکرد مناسب بر روی کابین آسانسور نصب شده و با قابلیت‌های متعددی که دارد از پرکاربردترین درب های اتوماتیک آسانسور می‌باشد.

در بررسی درب سلکوم و درب سماتیک باید بدانیم که درب آسانسور سلکوم دورز به صورت نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک، سانترال و تلسکوپی عرضه می‌شود که در اکثر پروژه های مهم از آنها استفاده شده و با استفاده از بهترین مواد با مقاومت بالا در برابر ضربه و فشار تولید شده است و از نکات مهمی که در مورد مکانیزم درب سلکوم آسانسور می‌توان برشمرد، داشتن حرکت نرم و بی صدا با سیستم محرکه تسمه‌ای، موتور DC و کنترل سرعت موتور به روش PWM می‌باشد.

با استیل کردن درب سلکوم و درب سماتیک علاوه بر زیبایی، بر استقامت آن در مقابل ضربه و فشار بالا افزوده می‌شود. این درب‌های روکش شده با ورقه‌های استیل با طرح های مختلف هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌کند. تولید کنندگان سعی دارند با طراحی مناسب و منسجم، تسریع در عملکرد و آهسته باز و بسته شدن درب‌ها، با کیفیت مناسب با یکدیگر به رقابت بپردازند. متاسفانه در بازار رقابت نیاز است که اطلاعات درستی در اختیار مصرف کنندگان قرار داده شود تا آنان با ذهنی آماده و شناخت کافی به انتخاب بپرداند و این امر مستلزم اینست که مشتری نحوه کارکرد درب سلکوم و سماتیک را بداند تا مورد سوء استفاده افراد سودجو قرار نگیرد.

درب سلکوم و درب سماتیک ایتالیایی از برندهای محبوب خارجی حساب می آیند. اما قیمت درب‌های آسانسور سلکوم ترک به نسبت مقرون به صرفه تر از مشابه ایتالیایی بوده و گرانتر از درب‌های تولید داخلی می‌باشند. ولی نمونه درب‍های سلکوم تولیدکنندگان داخلی نیز از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند و براحتی قابل رقابت با مشابه خارجی می‌باشند. گروه صنعتی selcomdoors با ۱۰ سال تجربه در زمینه تولید و ساخت درب های سلکوم آسانسور با کیفیت برتر و انواع طرح های زیبا، سعی در جذاب تر نمودن پروژه‌های خود نموده است و یکی از تولید کنندگان پیشرو در زمینه قطعات، ماژول‌ها و سیستم‌ها در صنعت آسانسور است.

 

مزایای درب‌ سلکوم:

در مطالب فوق دانستیم که درب سلکوم یک نام تجاری برای محصول درب اتوماتیک آسانسور است و با تکنولوژی ساخت پیشرفته‌ای که دارد، طرفداران زیادی را نیز جذب نموده است. قبل از بررسی درب سلکوم و درب سماتیک اگر بخواهیم لیستی از مزایای درب سلکوم را برشماریم باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. خدمات پس از فروش و دسترسی به قطعات و تعمیر و نگهداری آن آسان است
  2. زمان مونتاژش سریع است
  3. به روز ترین و پرفروش‌ ترین و به صرفه ترین درب، در حال حاضر در دنیا
  4. دارای مکانیزمی در غلطک‌‌های آن است که سر و صدای بسیار کمی تولید می‌کند
  5. بسته بندی عالی با مواد قابل بازیافت
  6. دارای روکش رنگ مطابق با استاندارد و سلیقه مشتری
  7. دارای طیف وسیعی از تنظیمات پیشرفته درایور درب
  8. قابل نصب در ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری
  9. تنظیم جداگانه سرعت تند و کند، و تنظیم جداگانه سرعت بازشو و بسته شو
  10. تشخیص خودکار مانع و هشدار به تابلو فرمان آسانسور

 

درب سماتیک آسانسور

درب اتوماتیک سماتیک آسانسور در انواع طبقه و کابین موجود می‌باشد. یک سیستم درب در همه آسانسورها، دارای سه بخش فنی، ایمنی و تزئینی است از این رو انتخاب مناسب، ایمن، باکیفیت و طول عمر بالا با ظاهری زیبا و شکیل، بسیار حائز اهمیت می‌باشد. از بارزترین ویژگی های درب های سماتیک حرکت نرم و بی صدای درب بوده که حاصل طراحی صحیح، دقت و استفاده از مواد اولیه مرغوب می‌باشد.

در کشور ایران بیشتر تولید کنندگان از روش درب سلکوم و درب سماتیک استفاده می‌کنند و همگام با آخرین تغییرات در زمینه استاندارد و زیبایی، طراحی و تولید نموده و این درب ها را با کیفیت ها و قیمت‌های متفاوتی به بازار عرضه می‌کنند. انواع درب سماتیک آسانسور موجود شامل: درب سماتیک تلسکوپی ( رنگی، روکش استیل، شیشه ای ) و درب سماتیک سانترال ( رنگی، روکش استیل، شیشه ای ) می‌باشد.

درب‌های سماتیک بر اساس استاندارد ملی و استاندارد EN81-1/2:1998 – ۹۵/۱۶/EC ساخته شده و عرض بازشو درب‌ها از ۶۰ تا ۳۶۰ سانتیمتر و ارتفاع ورودی از ۲ تا ۳ متر می‌تواند باشد. معمولا برای لنگه درب‌های سماتیک از ورق فولادی به ضخامت۵/۱ میلیمتر با تقویت داخلی و رنگ لنگه درب‌ها به صورت پودری الکترواستاتیک (RAL 7032)، حرکت نرم و بدون ایجاد سر و صدا با سیستم محرکه تسمه‌ای و موتور DC و کنترل سرعت موتور آن به روش PWM می‌باشد.

 

مزایای درب‌ سماتیک :

  1. دارای کیفیت و حرکت مناسب
  2. امکان قرینه سازی درب کابین با درب طبقات
  3. مکانیزم تنظیمات درب با یک قفل و یک کمان
  4.  صرف زمان کمتر در هنگام بازو بسته شدن
  5.  امکان باز شدن همزمان دو لته در هنگام بازدید
  6. راحتی و عملکرد خوب و سیستم reclosing یکپارچه
  7. نگهداری آسان و تعویض قطعات به راحتی
  8. قابلیت اطمینان و اجزای آزمایش شده و اثبات شده

 

تفاوت درب سلکوم و سماتیک

گفتیم که سلکوم دورز یک نوع مکانیزم و چیدمان قطعات در کنار یکدیگر در درب‌های اتوماتیک آسانسور است که در انواع ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری قابل نصب و بهره برداری می‌باشد. این قابلیت سبب شده تا این مکانیزم محدود به یکسری از پروژه های خاص نباشد مثلا انتخاب کابین در یک مجتمع فروشگاهی یا تجاری، بهتر است از نوع شیشه‌ای انتخاب شود یا در سایر پروژه‌ها انواع دیگر اتاقک کاربرد بهتری داشته باشند.

پیشرفت در صنعت آسانسور به تحولی عمیق و جدی در این زمینه دست یافته است. تا جایی که وجود یک درب با کیفیت و مرغوب برای آسانسور همانند درب سماتیک، یکی از نیازهای مبرم در تمام جوامع به حساب آمد. از این رو شرکت سماتیک با حمایت بسیاری از شرکت‌ها و فروشگاه قطعات آسانسور توانسته با تولید درب سلکوم و درب سماتیک با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای بین المللی، پیشرفتهای زیادی داشته باشد. در سالهای قبل درب‌های آسانسور به صورت وارداتی، از نوع خارجی برای پروژه های مختلف استفاده می‌شد.

در خصوص درب سلکوم و درب سماتیک می توان به این نکته اشاره کرد که در سالهای اخیر با همکاری بسیاری از مهندسین و متخصصین مجرب و بکارگیری جدیدترین نرم افزارها و روش های تولید و با بکارگیری مهندسی معکوس، توانستند با بهره گیری از مکانیزم سلکوم دورز، بهترین درب ها همچون درب سماتیک ۲۰۰۰ را بسیار نزدیک به مشابه نوع ایتالیایی تولید کنند.

مهندسین و متخصصین کشور ما نیز با بکارگیری روش های نرم افزاری همچون طراحی و شبیه سازی سه بعدی بکمک کامپیوتر 3D CAD/CAM3، با محاسبه و تحلیل استاتیکی و دینامیکی قطعات، سیستم انعطاف پذیر در تولید، دستگاههای پانچ و برش لیزر و خمکاری درب‌های سماتیک مشابه با مدل اروپایی را طراحی کنند. عواملی که در قیمت درب سلکوم و درب سماتیک تاثیرگذارد است، شامل دوام و عملکرد بالا، قابلیت نصب آسان و تعمیر و نگهداری آسان و یک ویژگی خاص این محصول یعنی تنظیم نیروی درب‌ها هنگام برخورد با مانع است.

 

جمع بندی و نتیجه گیری:

در صورتی که شما در هنگام انتخاب مدل درب برای آسانسور دقت کافی نداشته باشید، آسانسور شما زیبایی و امنیت کافی ندارد، درب سلکوم و درب سماتیک آسانسور به علت کیفیت و امنیت بسیار بالایی که دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است و برای ساختمان های پرتردد مناسب می‌باشد و در عرض ها و ارتفاع های متنوع برای درب های طبقه دولته تلسکوپی سانترال و درب های طبقه و کابین سه لته تلسکوپی تولید می شوند. از مزایای درب سلکوم و درب سماتیک، صرفه جویی در زمان به دلیل مونتاژ سریع و آسان آن، دسترسی به کلیدهای تنظیم، قابلیت تنظیم خودکار به صورت هوشمند، حرکت نرم و روان، بی صدا بودن بدون لرزش در هنگام باز و بسته شدن است.

 

۵/۵ - (۸ امتیاز)

آخرین مقالات

شبکه های اجتماعی ما

Instagram
Telegram
WhatsApp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

یک × پنج =